WERELDPREMIÈRE VAN DE HONDA 0 PROTYPES OP CES 2025

Honda presenteert de wereldpremière van de prototypes van de Honda 0 Saloon en de Honda 0 SUV op CES 2025, naast ASIMO OS: een origineel voertuigbesturingssysteem van Honda.


LAS VEGAS, Nevada, VS, 7 januari 2025 - Honda heeft vandaag de wereldpremière aangekondigd van twee prototypemodellen op CES 2025: de Honda 0 Saloon en de Honda 0 SUV. Dit zijn twee modellen uit de Honda 0 Series die vanaf 2026 over de hele wereld op de markt wordt gebracht. Het bedrijf heeft ook zijn originele voertuigbesturingssysteem (OS) geïntroduceerd, ASIMO OS, dat zal worden toegepast in zijn wereldwijde EV-series.

■ Honda 0 Saloon

Door het conceptmodel dat vorig jaar op CES 2024 is geïntroduceerd door te ontwikkelen, is het prototype van de Honda 0 Saloon ontwikkeld ter voorbereiding op de marktintroductie in 2026. Het prototype behoudt de exacte vormgeving van het conceptmodel met zowel de lage hoogte als de sportieve vormgeving waardoor de Saloon zich onderscheidt van andere elektrische auto's, en een interieur dat ruimtelijker is dan mensen verwachten op basis van de buitenafmetingen.

De Honda 0 Saloon, het vlaggenschipmodel van de Honda 0- Series, zal zijn gebaseerd op de nieuw ontwikkelde speciale EV-architectuur en zal een aantal technologieën van de volgende generatie bevatten die de ontwikkelingsaanpak "Thin, Light and Wise" belichamen.

Op CES 2025 richt Honda zich op de introductie van bepaalde technologieën en functies die bijdragen aan de "Wise"-waarde van de Honda 0 Saloon. Dit omvat de uiterst betrouwbare technologie voor geautomatiseerd rijden van niveau 3, die Honda als eerste ter wereld in de praktijk heeft gebracht, en "zeer persoonlijke optimalisatie" die een mobiliteitservaring op maat biedt voor elke individuele gebruiker, mogelijk gemaakt door ASIMO OS. 

De planning is om het productiemodel van de Honda 0 Saloon in 2026 eerst op de Noord-Amerikaanse markt te introduceren, en vervolgens op markten over de hele wereld, waaronder Japan en Europa. 

saloon-2.jpg
sallooon-1.jpg

■ Honda 0 SUV

Honda heeft nu het prototype aangekondigd van een middelgrote elektrische SUV, het eerste model uit de Honda 0 Series, dat is gebaseerd op het Space-Hub-conceptmodel dat tijdens CES 2024 is onthuld en dat de nieuwe waarde van elektrische auto's voorstelt als een "ruimte" voor mensen, die Honda met zijn toekomstige EV-modellen zal aanbieden. Door de "Thin, Light, and Wise"-benadering toe te passen op een SUV, is de binnenruimte verder vergroot en is een ruime cabine gerealiseerd met een uitzonderlijk duidelijk en onbelemmerd gezichtsveld met een grote flexibiliteit.

Naast de grote verscheidenheid aan technologieën van de volgende generatie zal de Honda 0 SUV een zeer nauwkeurige oriëntatieschatting en stabilisatieregeling toepassen. Dit wordt gebaseerd op 3D gyrosensoren, technologie waarmee Honda ervaring heeft opgedaan door de ontwikkeling van zijn originele roboticatechnologieën, om de bestuurder op verschillende wegoppervlakken dynamiek naar wens te bieden.

De planning is om het productiemodel van de Honda 0 SUV in de eerste helft van 2026 eerst op de Noord-Amerikaanse markt te introduceren, en vervolgens op markten over de hele wereld, waaronder Japan en Europa. 

honda-0-suv-1.jpg
honda-suv-2.jpg
asimo-as.jpg

■ ASIMO OS

De modellen van de Honda 0 Series zullen zijn uitgerust met ASIMO OS, een origineel voertuigbesturingssysteem dat is ontwikkeld door Honda en dat de belangrijkste technologie zal zijn om de "Wise"-waarde van de wereldwijde EV-serie te realiseren.

ASIMO was een zelfstandig lopende humanoïde robot, die werd ontwikkeld als onderdeel van fundamenteel technologisch onderzoek van Honda met als doel mensen te helpen zonder de samenleving te verstoren. Honda begon met onderzoek en ontwikkeling op het gebied van robotica in 1986 en introduceerde ASIMO in 2000. In de jaren 2000 en de jaren 2010 was deze een icoon op het gebied van robotica en geliefd bij mensen over de hele wereld.

Ook nadat de ontwikkeling van ASIMO was afgerond, bleef Honda zijn roboticatechnologieën doorontwikkelen, waaronder technologieën voor het herkennen van externe omgevingen en technologieën voor autonome gedragsaansturing, waardoor ASIMO de intenties van mensen in zijn omgeving kan begrijpen. Door dergelijke robottechnologieën te combineren met geavanceerde intelligentietechnologieën voor de Honda 0 Series, streeft het bedrijf ernaar om unieke toegevoegde waarde te bieden voor software-defined vehicles (SDV's).

Het softwareplatform ASIMO OS integreert de aansturing van elektronische regeleenheden (ECU's) voor voertuigsystemen zoals systemen voor geautomatiseerd rijden/geavanceerde bestuurdersassistentiesystemen (AD/ADAS) en het infotainmentsysteem in de auto (IVI).

Door de software in het voertuig voortdurend bij te werken via OTA (over-the-air) updates, zelfs na aankoop van het voertuig, worden de functies en services continu verbeterd op basis van de voorkeuren en behoeften van elke gebruiker. De functies en services die voortdurend worden bijgewerkt, zijn onder andere functies die de waarde "ruimte" en de digitale gebruikerservaring verbeteren, door een plezierige en comfortabele mobiliteitservaring te bieden. Ook is de geïntegreerde aansturing van de dynamiek, die het rijgenot bepaalt, uniek voor Honda. Deze zorgt dat de bestuurder zich één voelt met het voertuig.

 

screenshot-2025-03-05-133600.jpg
screenshot-2025-03-05-133627.jpg

■ Technologie voor geautomatiseerd rijden

In 2021 bracht Honda als eerste autofabrikant ter wereld de uitrusting voor geautomatiseerd rijden van niveau 3 in de praktijk met de introductie van de gloednieuwe Legend, voorzien van Honda SENSING Elite, dat in aanmerking kwam voor geautomatiseerd rijden van niveau 3 (constant letten op de weg is niet meer nodig) en voorwaardelijke rijautomatisering in beperkte gebieden. 

Honda heeft Honda SENSING Elite ontwikkeld om deze technologie voor geautomatiseerd rijden in de praktijk te brengen door te anticiperen op alle rijomstandigheden en scenario's. Hierbij wordt uitgegaan van de vooronderstelling dat systemen van Honda voor geautomatiseerd rijden niet alleen het aantal aanrijdingen moeten verminderen, maar ook alle verkeersongevallen moeten elimineren die volgens mensen "door een menselijke bestuurder hadden kunnen worden voorkomen".

Honda is ervan overtuigd dat het wijdverbreide gebruik van technologie waarvoor de bestuurder niet (constant) op de weg hoeft te letten, in de toekomst zal leiden tot het bereiken van nul dodelijke verkeersongevallen. Op basis van deze overtuiging streeft Honda ernaar om via de Honda 0 Series betaalbare auto's met een systeem voor geautomatiseerd rijden aan te bieden aan meer klanten over de hele wereld. Daartoe heeft Honda een eigen originele AI-technologie toegepast die de technologie van Helm.ai voor leren zonder toezicht*1 combineert met de gedragsmodellen van ervaren bestuurders, waardoor AI met kleinere hoeveelheden gegevens kan leren en de reeks situaties waarin geautomatiseerd rijden en bestuurdersassistentie beschikbaar zijn, efficiënt kan worden uitgebreid.

Daarnaast zal Honda zijn originele coöperatieve AI toepassen die is ontwikkeld door onderzoek naar mensen en mobiliteit, met als doel het verder verbeteren van de precisie van coöperatief gedrag, zoals voorrang verlenen, dat zelfs voor een menselijke bestuurder moeilijk is. Door deze geavanceerde technologieën toe te passen, zal Honda een zeer betrouwbaar bestuurdersassistentiesysteem realiseren dat snel en adequaat kan reageren op onverwachte situaties, zoals een dier dat plotseling op de rijstrook springt of een voorwerp dat op de weg valt.

De modellen uit de Honda 0 Series zullen worden uitgerust met een systeem het mogelijk maakt het scala aan rijomstandigheden uit te breiden waarin bestuurdersassistentie en geautomatiseerd rijden van niveau 3 (waarbij constant op de weg letten niet nodig is) beschikbaar zijn. Deze uitbreiding zal beginnen met het beschikbaar stellen van de technologie waarbij niet constant op de weg hoeft te worden gelet tijdens files op snelwegen en van daaruit worden doorontwikkeld via OTA updates. 

Bij geautomatiseerd rijden van niveau 3 heeft het voertuig de controle over het rijden, waardoor de menselijke bestuurder een 'secundaire taak' kan uitvoeren terwijl hij onderweg is naar zijn bestemming, zoals een film kijken of op afstand deelnemen aan een vergadering. Honda zal zijn technologieën doorontwikkelen en de eerste autofabrikant worden die de toepassing van functies die het mogelijk maken dat niet constant op de weg hoeft te worden gelet, uitbreidt naar alle rijomstandigheden, waardoor nieuwe mogelijkheden voor mobiliteit worden ontsloten.

 

■ Ontwikkeling van SoC speciaal voor de Honda 0 Series

Honda en Renesas Electronics Corporation (Renesas) hebben een overeenkomst aangekondigd voor de ontwikkeling van een system-on-chip (SoC) met hoge prestaties voor de realisatie van de toekomstige SDV's waarnaar het bedrijf streeft met de modellen van de Honda 0-serie.

Voor modellen van de volgende generatie, die in de late jaren 2020 zullen worden geïntroduceerd, implementeert Honda een gecentraliseerde E&E-architectuur, waarin meerdere ECU's, die verantwoordelijk zijn voor het besturen van voertuigsystemen, worden gecombineerd in één kern-ECU. Deze fungeert als het hart van het SDV en beheert verschillende voertuigsystemen, zoals AD/ADAS, de aansturing van de aandrijflijn en comfortfuncties. Om dit te bereiken vereist de ECU een SoC die hogere verwerkingsprestaties levert dan traditionele systemen, maar die de toename van het stroomverbruik tot een minimum beperkt.

Om aan deze eisen te voldoen, zullen Honda en Renesas een systeem ontwikkelen dat gebruikmaakt van multi-die chiplet-technologie*2 om de generieke vijfde generatie (Gen 5) SoC's uit de R-Car X5-serie van Renesas te combineren met een AI-versneller die is geoptimaliseerd voor onafhankelijk door Honda ontwikkelde AI-software. Met deze combinatie streven de twee bedrijven naar het ontwikkelen van een systeem dat een van de beste AI-prestaties in zijn klasse realiseert in de branche, namelijk 2000 TOPS*3 (Sparse) met een energieverbruik van 20 TOPS/W.

honda-0-suv-1_1.jpg
honda-0-saloon-1.jpg

*1 Leren zonder toezicht is een van de methoden van machinaal leren die AI ondersteunt. In tegenstelling tot leren onder toezicht, waarbij AI de juiste antwoorden leert afleiden uit gelabelde invoergegevens, wordt AI bij leren zonder toezicht ingeleerd zonder de juiste antwoorden te krijgen en leidt het zelf de patronen en unieke kenmerken van de ongelabelde gegevens af.

*2 Technologie om een systeem te bouwen door meerdere chips (matrijzen) te combineren met verschillende functies

*3 TOPS (terabewerkingen per seconde) is een maatstaf voor de verwerkingsprestaties van AI en meet het aantal bewerkingen dat per seconde kan worden uitgevoerd. Gebaseerd op een klein AI-model.

© 2025 Honda Motor Europe Logistics N.V..
Alle rechten voorbehouden
Website door IOTTA